Una pinzellada de l’estat de l’ESS a l’Hospitalet de Llobregat

Un tast de l’informe que està al forn i que ens aproparà un anàlisi de l’economia social i solidària a l’Hospitalet de Llobregat i algunes reflexions de la seva evolució aquest 2021.

Des de l’Ateneu Cooperatiu La Col·lectiva, enguany s’han estat realitzant dos estudis en dos eixos estratègics:
– En l’eix d’”Agroecologia i Transició Climàtica”, s’ha analitzat l’estat dels menjadors escolars a L’Hospitalet de Llobregat
– En l’eix de “Racialització, migracions i cures”, l’estudi “Vienen a quitarnos el trabajo” analitza, per una banda l’aproximació de l’ESS al comerç migrant dels barris de Collblanc-Torrassa, i també aborda una Diagnosi i propostes de dignificació de les cures a l’Hospitalet.

L’informe també recull l’anàlisi de les pràctiques transformadores de l’ESS de l’Hospitalet que realitza Pam a Pam en base a les entitats entrevistades i mapades que podeu trobar en aquest mapa.

L’informe analitza 66 iniciatives contactades en els darrers 4 anys, 48 d’elles entrevistades sobre les seves pràctiques transformadores. Enguany s’han incorporat 12 punts nous al mapa, 7 d’ells entrevistats amb profunditat. És interessant destacar que la meitat d’aquests nous punts són iniciatives de recent creació (2020 o 2021) que consoliden com a iniciativa socioeconòmica una resposta comunitària i solidària a les necessitats de la crisi generada per la Covid-19. Així, La Suculenta, la Xarxa de Suport Mutu La Florida – Can Serra, Ropero Solidario o la mancomunació del Vehicle elèctric compartit de Som Mobilitat són noves realitats a l’Hospitalet de Llobregat que generen economia i articulen comunitat.

Un petit avenç de la fotografia de l’ESS a L’Hospitalet de Llobregat en comparació amb l’agregat de Catalunya:

Donant un cop d’ull al global del compliment i comparant-ho amb la mitjana de compliment de tots els punts de tot Catalunya, ens permet distingir  quins són els punts forts que es treballen a les entitats de l’Hospitalet ,on destaca especialment la cohesió social. La prioritat com a eix estratègic de les cures i els anàlisis específics sobre racialització i migracions que s’estan realitzant des de La Col·lectiva ens poden donar noves pistes sobre com s’està treballant aquesta qüestió a la ciutat actualment i quines propostes de futur es poden anar traçant des de l’ESS. També cal destacar en positiu les pràctiques transformadores amb perspectiva feminista, i, a nivell intern, la democràcia interna i el desenvolupament personal. En canvi, seguint la línia que ja es dibuixava l’any passat, alguns compromisos estan per sota de la mitja com la priorització de proveïdores de proximitat i responsables o la sostenibilitat ambiental.

Esteu atentes a la publicació de l’informe detallat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *