II Taula Territorial 2021 ESS: Nova ordre d’Ateneu Cooperatiu, mateixa voluntat de transformació social

Al voltant d’una vintena de persones es van reunir el passat divendres 2 de juliol, al pati de la llibreria Espai Llavors i del viver cooperatiu L’Espora, al barri de Collblanc, convocades en la II Taula Territorial de l’Economia Social i Solidària 2021 de l’Hospitalet de Llobregat. La majoria, membres de cooperatives i entitats del sector de l’Economia Social del municipi, però també veïns i veïnes interessades a aportar.

Aquesta trobada sectorial de les cooperatives i entitats amb valors de l’ESS, esdevé un espai de reflexió i treball conjunt per definir de forma col·lectiva els eixos, reptes i estratègies que emmarquin les activitats, formacions i acompanyaments de La Col·lectiva, l’Ateneu Cooperatiu de l’Hospitalet, en tant que programa marc institucional al territori.

Seguint aquesta línia, la Taula Territorial va començar amb una explicació per part de l’equip tècnic de les novetats que hi han transcendit respecte a l’ordre de la Generalitat que defineix la feina, indicadors i requisits per poder portar a terme l’Ateneu Cooperatiu. Entre els principals canvis, destaca que ara el programa tindrà 3 anys de recorregut. Durant aquesta primera part de la II Taula Territorial es van resoldre dubtes sobre la governança de l’Ateneu.

A continuació, Gracer Coop, entitat agrupada de La Col·lectiva 2020-21, va posar en marxa una dinàmica participativa entre els representants de les cooperatives i associacions reunides. Aquesta dinàmica va consistir a omplir uns quadres participatius sobre aquestes preguntes:

  1. Què somniem des de l’Economia Social de l’Hospitalet per a la ciutat?
  2. Què oferim a l’Economia Social i Solidària de l’Hospitalet de Llobregat?
  3. Què podem oferir-li a l’Ateneu Cooperatiu de l’Hospitalet de Llobregat?
  4. Que li demanem a l’Ateneu Cooperatiu de l’Hospitalet de Llobregat?

Entre les principals conclusions de la dinàmica que es van posar en comú durant l’última part de la Taula Territorial, podríem assenyalar la necessitat que l’Economia Social tingui un pes real al PIB local i es pugui construir un mercat social sota els valors de l’ESS. Un Mercat Social a la ciutat que sigui tan ampli i heterogeni, com per cobrir les necessitats quotidianes de les persones, consumint sempre dins de l’ESS. Respecte a l’Ateneu Cooperatiu, les persones participants a la dinàmica van demanar que sigui un espai referencial en l’ESS, intercultural, divers, intergeneracional, amb la capacitat d’aglutinar agents de la ciutat per a generar i/o enfortir processos comunitaris. També es va expressar la necessitat de generar nodos o espais-vivers de projectes a cada barri per l’ESS (vivers cooperatius).

Aquí es pot consultar totes les aportacions de la dinàmica participativa.

 

Hecho con Padlet

Com a concreció d’algunes de les temàtiques i problemàtiques comentades, es van llançar diverses propostes d’activitats o accions de treball:

Proposta 1: treballar en una jornada la revisió d’indicadors del Pamapam. D’aquesta, generar espais per la transferència de coneixements mutua entre entitats

Proposta 2: Jornada de presentació finances ètiques i alternativESS.

Proposta 3: presentar molt breument l’Ateneu i l’ESS directament als usuaris i ciutadans vinculats a les entitats (10 minuts inicials d’algunes sessions seves). Explicar tots els recursos que hi ha que s’ofereixen des de l’ESS a travès de totes les entitats que hi som i explicar que fem a l’Ateneu de cara a impulsar les iniciatives que aquests ciutadans puguin voler. 

Proposta 4: conèixer els sectors productius actuals i veure en quins tenim més possibilitats d’establir sinergies per treballar junts

A continuació, galería de fotos de la II Taula Territorial de l’Economia Social de l’Hospitalet de Llobregat:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *