Diari del mes d’abril La Col·lectiva

Formacions especialitzades, acompanyaments a cooperatives, difusió de documentals, presentació de llibres, tallers en centres educatius de la ciutat. Abril també ha estat un mes molt intens dins de l’activitat de La Col·lectiva, l’Ateneu Cooperatiu de l’Hospitalet de Llobregat.

Vam començar abril celebrant el Dia Internacional del Poble Gitano (8 d’abril) amb la realització d’un documental. Vam editar una narració audiovisual sobre els valors cooperatius del poble gitano a través d’experiències i reflexions de persones de la comunitat gitana que actualment treballen en entitats de l’Economia Social a l’Hospitalet de Llobregat. Un documental elaborat en col·laboració amb Keras Buti i Lacho Bají Calí que es pot veure aquí:

Durant el mes d’abril també vam engegar una nova proposta per seguir fent xarxa, les birres cooperatives. Es tracta d’un format de trobades amb entitats, col·lectius, associacions de cada barri amb les tècniques de La Col·lectiva. El seu objectiu és poder xerrar de forma distesa sobre la situació de cada barri de la ciutat, les necessitats compartides, les problemàtiques socials i les oportunitats d’intercooperació des dels valors cooperatius i de l’Economia Social i Solidària. La primera edició es va fer a Santa Eulàlia el 9 d’abril i va comptar amb la participació de Districte7 i El Pumarejo.

Aquest mateix dia 9 d’abril, a la tarda, va tenir lloc la presentació del llibre L’Economia Social i Solidària a Catalunya. Fonaments  teòrics i reptes estratègics, a càrrec dels seus dos autors: Ivan Miró i Jordi Estivill i organitzada per La Col·lectiva i la llibreria cooperativa Espai Llavors. Aquí podeu veure la xerrada completa.

DIns de les aparicions a premsa de La Col·lectiva, l’Ateneu Cooperatiu de l’Hospitalet. Aquest mes destaca el programa que ens va dedicar l’espai En Primera Persona de la Televisió de l’Hospitalet. Concretament, van explicar el projecte de viver cooperatiu i espai comunitari L’Espora amb les cooperatives que li donen vida sota la dinamització de la XES l’Hospitalet i dins del programa d’acompanyament de proximitat de La Col·lectiva, Cultiu Coop. Lo podeu veure a aquest enllaç.

En el marc del programa Agafa Aire, durant l’abril s’han fet entrevistes de diagnosi a entitats del tercer sector de la ciutat. A partir d’aquesta detecció de necessitats, s’articularà un programa de formació obert a totes les entitats i cooperatives de la ciutat, el qual inclourà també sessions d’acompanyament personalitzat.

A La Col·lectiva també s’ha continuat amb els acompanyaments a diversos projectes en curs: una possible cooperativa de dissenyadors gràfics o un projecte cooperatiu vinculat a la distribució de productes farmacèutics. També s’han iniciat nous acompanyaments: a un projecte d’estilistes i perruqueres vinculades a tècniques de tall i pentinat afro, molt orientat a dones racialitzades, a dues cooperatives d’alumnes del CE Joan XXIII, al col·lectiu de creació artística FOC, a un possible bar cooperatiu amb productes agroecològics de temporada i proximitat, el qual podria connectar-se amb a línia de cuines cooperatives de la ciutat dins dels Casals dels barris de Bellvitge i Sant Josep. Per últim, també hem conegut e iniciat l’acompanyament a un projecte incipient de productes íntims per a la dona.

Formacions:

Dins del programa de formacions, el passat 22 d’abril vam organitzar en format online el taller de formació pràctica sobre declaracions i fiscalitats a càrrec de la gestoria cooperativa Ekonomikon. Un taller on rebre nocions bàsiques sobre les declaracions trimestrals d’Hisenda i impost de societats, així com per resoldre dubtes específics.

Igualment, durant el més d’abril van engegar l’itinerari formatiu especialitzat: Mirada antiracista, elaborat en col·laboració amb AfroFemKoop. El dia 13 va tenir lloc la primera de les sesions sota el títol de Feminismes Negres. Basha Changuera va ser l’encarregada de dinamitzar aquesta formació que continuarà en diversos blocs temàtics fins al mes de juny. Aquesta és una formació doble, adreçada a les tècniques de La Col·lectiva, però oberta i gratuïta per a totes les entitats i persones que vulguin aplicar una mirada antiracista als seus projectes. Encara  hi ha places lliures per a següents sessions. Inscripcions, aquí.

 

  

Accions en centres educatius de l’Hospitalet:

Entre les accions desenvolupades dins dels centres educatius de l’Hospitalet, destaquem la sessió Economia Feminista a l’INS Eduard Fontserè el 6 d’abril. També, aquest mateix dia van participar de la Taula Rodona: Autoocupació i inclusió laboral de les dones des del mon cooperatiu a l’INS Can Vilumarà. El 22 d’abril vam dinamitzar l’ESScape Room amb l’INS Escola Gornal. A aquest mateix centre educatiu del barri de Gornal, vam fer, igualmente, un taller sobre ESS i cooperativisme el dia 27.  Tambén durante el mes d’abril vam mantenir una reunió amb professorat projecte EJE – Preparació dinàmica conjunta Coops. d’Alumnes.

Jornada Relleu Cooperatiu amb sindicat Intersindical

De forma co-organitzada amb diferents ateneus cooperatius del territori com ara Ponent Coopera o Coopolis i amb el sindicat Intersindical, vam participar en la xerrada Relleu Cooperatiu una oportunitat per la classe treballadora el passat 29 d’abril en format online. Un espai que va comptar a més amb la participació de Jesús Carrión del Col·lectiu Ronda.

Una bona notícia per terminar el mes d’abril, va ser l’èxit de la campanya de micromecenatge del projecte acompanyat per La Col·lectiva, Districte7, un nou mitjà de comunicació local constituït com a cooperativa integral el passat mes de març. El dia 30 d’abril van assolir el mínim demanat a Goteo pel projecte i encara continuen amb la campanya de suports oberta per arribar a l’òptim.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *