Vídeos, llibres, tallers i treball de camp en La Col·lectiva

Durant el mes de març, a La Col·lectiva hem engegat múltiples activitats i itineraris formatius o línies de treball. Fem una petita crònica sobre com estem impulsant projectes col·lectius a l’Hospitalet de Llobregat en clau d’Economia Social i Cooperativa.

Fent i teixint xarxa:

Al llarg de tot el primer trimestre de 2021, i especialment durante les últimes setmanes, les tècniques de La Col·lectiva de l‘eix racialització, migracions i cures, han recorregut els barris de Collblanc i Torrassa per establir contacte amb persones del petit comerç del barri, especialment les de persones migrades. Amb el suport de la cooperativa de traducció i interpretació Travinae, hem presentat el projecte de l’Ateneu Cooperatiu, les hem oferit els nostres tallers i cursos de formació, així com hem mapejat les seves bones pràctiques, molt properes a la filosofia de l’Economia Social per reconèixer el seu valor cap a la comunitat i fer visibles aquestes formes de fer on també les persones són al centre.

Formacions cooperatives:

En primer lloc, vam propossar diverses formacions practiques, obertes i gratuïtes. Durant diverses sessions, es va portar a terme una formació específica per a gestories per l’obtenció del Segell sobre l’Economia Social i Solidària i la fòrmula cooperativa, organitzada al marc de la Xarxa d’Ateneus de Catalunya i amb formadores com ara GracerCoop, Facto Cooperativa i La Qperativa.

Tot seguit, vam proposar altre itinerari de la mà de la cooperativa Ekonomikon, entitat agrupada de La Col·lectiva, adreçat a entitats, cooperatives o petit comerços del municipi i amb contingut centrat en: Negociació dels lloguers comercials o sobre nocions bàsiques de comptabilitat i sobre declaracions i fiscalitat (taller programat pel dia 22 d’abril).

          

De la mateixa forma, aquest mes de març 2021 hem engegat cada dijous el Taller de Comunicació Cooperativa que té per objectiu oferir eines i recursos compartits (tecnologia, apps, coneixements) per donar suport a les necessitats de comunicació d’entitats socials, associacions, col·lectius, cooperatives de l’Hospitalet de Llobregat. Acompanyament a la definició de la web, campanyes de comunicació, xarxes socials, notes de premsa, cartells i ara, també, aprenent plegades com fer retansmissions streaming. Taller obert i gratuit cada dijous al viver cooperatiu L’Espora, espai compartit amb la llibreria Llavors, carrer Llobregat, 66.            

Taula Territorial

El passat divendres 12 de març vam tenir l’oportunitat de trobar-nos a la I Taula Territorial d’Economia Social de l’Hospitalet 2021.

Les Taules Territorials son les assemblees generals de les persones i/o col·lectius, entitats i cooperatives amb interès per impulsar l’Economia Social al municipi de l’Hospitalet. Cada edició anual de l’Ateneu Cooperatiu es convoquen un mínim de tres Taules Territorials. Son trobades obertes a la participació.

Convocada des de La Col·lectiva, l’Ateneu Cooperatiu de l’Hospitalet, aquesta primera sessió de l’edició 2020-21, portava per títol Quina Ciutat Volem? I posava a les cures com a element transversal a qualsevol faceta de la vida i de l’economia d’una ciutat.

Un plantejament que es va obrir el dia abans de la taula, amb la presentació del llibre Economia Solidària i Feminista a l’espai L’Espora, amb la participació de Tariana Salazar, autora d’un dels capítols, Mar Carrera de Pol·len Edicions SCCL i amb Norma Véliz, tècnica de La Col·lectiva i membre de MUET, Mujeres Unidas Entre Tierras.

La I Taula Territorial d’Economia Social l’Hospitalet 2021 va comptar amb interpretació en llengua catalana de signes, gràcies a la participació de l’associació Inclusives. La primera part d’aquesta trobada online es va centrar a presentar les diverses accions i activitats desenvolupades o planificades per part de l’equip tècnic de La Col·lectiva per a treballar sobre els eixos estratègics d’aquesta edició de l’Ateneu Cooperatiu de l’Hospitalet 2020-21. Aquí podeu veure la presentació sencera:

Taula Territorial 1 21.png

A continuació, es va obrir la participació  a la resta de veïnes i representants d’entitats de l’Economia Social de l’Hospitalet mitjançant una dinàmica en grups de treball al voltant del mateixos eixos estratègics de La Col·lectiva 2020-21:

Memòria i cultura cooperativa

Cooperació, sobiranies i justícia social

Racialització, migracions i cures

Agroecologia i transició climàtica

Educació

Presentació de llibres: 

Al voltant del 8M i del mes de les dones, des de La Col·lectiva hem realitzat diverses xerrades i col·loquis des de les aportacions i continguts de diferents llibres.

Economia Solidària i Feminista’, amb la participació de la co-autora Tariana Salazar, Mar Carrera de Pol·len Edicions i Norma Véliz Torresano, tècnica de La Col·lectiva i membre de MUET. 

Data i lloc: 11 de març 2021 a Llibreria Espai Llavors.

‘Parlem d’Economies Feministes: Metamba Miago amb Deborah Ekoka, editoria, i les co-autores Desirée Bela-Lobedde i Agnès Essonti. Impulsar projectes col·lectius i generació d’economies des de la comunitat.

Data i lloc: 26 de març de 2021 a Llibreria, espai Llavors.

Videos: 

La pandemia ens ha fet adaptar molta de la nostra activitat. Aforaments reduïts, formacions i trobades online, tot per arribar a més gent i fer accessible la participació al context de la Covid-19. És per això que durant aquests mesos ens hem esforçat en traslladar a lo digital i al format audiovisual una gran part de la nostra comunicació i activitat.

D’aquesta manera, vam realitzar un video amb la col·laboració de l’associació Inclusivxs interprentat en llengua catalana de signes per convidar a participar a la nostra taula territorial.

 

També hem dissenyat un guió i hem fet el rodatge del diversos curts amb els quals volem apropar les possiblitats de l’economia social i cooperativa i que presentarem aviat dins de la campanya: Tens una idea?

 

Igualment, he cooperat amb el rodatge del mini documental sobre el 8 d’abril, dia internacional del poble gitano, i l’Economia Social a l’Hospitalet de Llobregat i que es presentarà aviat.

 

Coopes de CultiuCoop a la premsa: 

Dins del recull de la activitat de La Col·lectiva, l’Ateneu Cooperatiu de l’Hospitalet, aquest mes de març de 2021, les tres cooperatives que acualment ocupen l’espai viver cooperatiu l’Espora, juntament amb la lliberia cooperativa Espai Llavors, dins del programa Cultiu Coop la gestoria Ekonomikon, el mitjà de comunicació Districte7 l’Hospitalet i MUET, Mujeres Unidas entre Tierres, han estat presents a la premsa.

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *