VilaESScoop: un joc digital sobre cooperar

El grup de treball d’Educació de la XAC (la Xarxa d’Ateneus Cooperatius de Catalunya) presenta VilaESScoop: l’ESScape Room que hem fet digital.

Es tracta d’un joc digital inspirat a les “escape rooms”, on cal desxifrar enigmes per trobar una sortida. VilaESScoop es dissenya pensant en oferir als centres educatius una alternativa a les sessions presencials per a aprofundir en conceptes de l’Economia Social i Solidària, així com sobre el cooperativisme. Aquest és un recurs que facilita la interacció a distància, fomenta el treball en grup i presenta una atracció pels joves en ser una proposta creativa, innovadora, actual i lúdica.

La proposta de VilaESScoop anirà acompanyat d’altres materials pedagògics a l’abast del professorat que permeten fer un treball previ i/o posterior dels principals conceptes i continguts de l’ESS i el cooperativisme. (Més informació sobre recursos cooperatius per a centres educatius, aquí).

VilaESScoop és un aplicatiu enllaçat a les webs dels Ateneus Cooperatius, des del qual l’alumnat (mitjançant un codi que es proporcionarà al professorat) podrà participar d’un escape room (de quatre nivells o enigmes a resoldre) amb continguts diversos de l’ESS i el cooperativisme: l’assemblearisme, el model productiu i l’agroecologia, el model de cures i el model de
consum de proximitat.

Alguns dels objectius de l’activitat són:

  • Introduir i/o aprofundir en els conceptes bàsics de l’Economia Social i Solidària, i el cooperativisme: l’assemblearisme i el cooperativisme, el model productiu i l’agroecologia, el model de cures i el model de consum de proximitat.
  • Comprendre el moviment cooperatiu com una alternativa real al model de gestió econòmica avui encara dominant.
  • Fomentar el treball cooperatiu i la col·laboració entre l’alumnat.
  • Desenvolupar capacitats resolutives davant el plantejament de reptes.
  • Afavorir el pensament crític i reflexiu.
  • Captar l’atenció i potenciar la recerca de noves informacions seleccionant les fonts fiables i contrastant amb la realitat de cada territori.
  • Impulsar l’avaluació continuada d’adquisició de nous aprenentatges com a mètode de revisió dels coneixements adquirits.
    L’activitat té una durada d’una hora, aproximadament. Es pot realitzar tant a l’aula com des d’altres espais. La infraestructura necessària per accedir és ben senzilla: connexió a Internet i navegador web i un dispositiu (ordinador, mòbil o tauleta) amb altaveus o auriculars.

És una proposta adreçada a l’alumnat d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius que participen en grups de 2 o 3 persones.

Des de La Col·lectiva, l’Ateneu Cooperatiu de l’Hospitalet, oferim al professorat interessat, la possibilitat de programar una trobada, presencial o virtual, i crear un espai de debat reflexiu sobre la dinàmica del propi escape room, per valorar-ne els coneixements adquirits i la satisfacció dels propis alumnes.

Si esteu interessats en accedir al joc virtual, cal que us poseu en contacte amb nosaltres per inscriure-us i sol·licitar-ne la participació. Un cop acceptada, us facilitarem la informació necessària amb els codis d’accés i les instruccions bàsiques per realitzar l’activitat.

Per més informació podeu consultar aquesta presentació de VilaEsscoop i/o podeu contactar aquí: educacio@ateneulh.coop.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *