Programa especial de formació e inserció laboral amb la Unión Romaní

Des de principis del mes d’octubre, La Col·lectiva col·labora, oferint recursos i suport tècnic, amb la posada en marxa d’un programa de formació adreçada a la inserció de dones de la comunitat gitana, oferint classes teòriques online per accedir al carnet de conduir B. Una formació, que s’ha adaptat al context de mesures de seguretat arran la Covid-19, i en la qual també es treballa en la millora de les competències digitals de les participants.

Aquest projecte és fruit d’un procés d’intercooperació, generat des de les entitats agrupades de La Col·lectiva: Lacho Bají Cali, Keras Buti i LaFundició, juntament amb Institut Gitano de Serveis Socials i Culturals i la Unió Romaní, dins de la III edició del Programa PIDE (Punt d’Informació Dona Emprenedora), i que compta amb finançament per part de l’IRPF i amb el suport del Departament d’Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.

En tot just 2 mesos, ha estat possible crear 7 grups, amb un total de 60 dones, i amb més de 30 dones en llista d’espera per a anar incorporant-se de manera gradual. Per a poder articular el programa i aconseguir aquest alt nivell de participació han estat necessàries hores de trucades telefòniques, de creació de comptes de correu electrònic o registre en plataforma de videtrucades per a més de 80 dones i una infinitat de petites accions coordinades per les tècniques de la Unió del Poble Romaní, amb el suport de les tècniques de La Col·lectiva.

    

Tanmateix, realcem que la formadora principal del projecte és una dona de la comunitat gitana de l’Hospitalet, amb experiència en la matèria, amb formació en pedagogia, i amb àmplies relacions comunitàries per assolir la continuïtat de la participació i els objectius del programa: millorar el curriculum vitae de les participants amb l’obtenció del carnet de conduir B o augmentar la seva autonomia personal i laboral amb la possibilitat de portar el seu propi vehicle.

L’ampli abast del programa PIDE, fa que el programa formatiu i d’acompanyament per aconseguir superar l’examen teòric del carnet de conduir, desbordi el territori de l’Hospitalet, i s’hagin activat grups de dones també a Barcelona (barris de Sants i Gràcia) i Badalona (barri de Sant Roc), amb llista d’espera i un altre possible grup a Sant Boi de Llobregat.

De la mateixa forma, el programa PIDE de la Unió Romaní ha engegat altres línies de treball amb les quals es vol col·laborar, també, aportant recursos i creant sinergies des de l’Ateneu Cooperatiu de l’Hospitalet, amb la incorporació d’eix propi d’acompanyaments a projectes laborals i cooperatius de la comunitat gitana, previst per a ser desenvolupat a la IV edició de La Col·lectiva a la ciutat de l’Hospitalet de Llobregat.

I és que, ara mateix, dins del programa PIDE, amb l’objectiu de millorar les condiciones laborals i l’empoderament femení, hi ha:

  • 150 dones actives al dispositiu
  • Derivació cap al curs GESO: 12 dones
  • Formació professional: 30 dones estan realitzant un curs d’iniciació al maquillatge professional
  • Participació de 50 dones a un itinerari laboral i formatiu
  • 18 dones amb una idea de negoci
  • 25 dones amb propostes d’Economia Social i Solidària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *