Mil noms per a una economia feminista

El proper dijous 23 de juliol a les 17:30 h tindrà lloc la xerrada online «Mil noms per a una economia feminista» sobre formes de finançament alternatives i sobretot feminitzades. Per aquesta trobada comptarem amb la Remei Sipi, escriptora i editora especialitzada en temes de gènere i amb dues dones que participen o han participat en algun moment en una «tontine», un «cuadro», un «círculo», un «ndjangui», una «rueda», un «cuchubal», un «san», etc i ara estàn sent acompanyades per La Col·lectiva, la Bessy Ponce, activista i part de Mujeres Unidas Entre Tierras i la Massiel Valdez, perruquera i part de Mi Espacio Rizado. 


Com a part de l’eix de Migracions i Cures, veiem molt important posar en valor altres formes de fer feminitzades i que posen al centre sense dubte les vides de les persones, els vincles, la solidaritat i el suport mutu.

Remei Sipi diu al seu llibre Mujeres Africanas, más allá del tópico de la jovialidad: «És l’economia popular la que ha fet funcionar durant molt de temps el dia a dia de la dóna africana».

I no només de la dona africana, podem fer servir aquesta afirmació per parlar de dones asiàtiques i d’Abya Yala també. Per a moltes d’aquestes dones, les formes d’economia més informals, lo popular, els mercats i el comerç han suposat veritables formes d’apoderament.

Les paraules tontines, ndjangui, rueda, cuadro, etc designen bàsicament un grup de persones amb una relació familiar, d’amistad, de feina, etc que creen un grup o una associació per invertir en un fons comú de forma regular per tal de crear un fons col·lectiu que es va recuperant de manera rotativa per cada membre del grup. Es tracta d’un sistema d’estalvi conjunt i a l’hora solidari i de confiança. Com ja hem mencionat, aquest sistema de crèdit solidari no només es focalitza a l’Àfrica, ja que podem trobar molts exemples arreu del món. Des de Corea, l’India, Mèxic, Equador, Bolívia, Vietnam, Hondures o República Dominicana… 

La participació en les activitats del programa d'Economia Social (com les que organitza La Col·lectiva) està subjecta a un seguit de condicions que entre altres aspectes recullen el tractament que es farà de les vostres dades segons la nova Llei del RGPT i el permís per utilitzar la vostra imatge per a arxiu i difusió de l'activitat, i mai amb cap ús comercial. Us demanem tota aquesta informació per a acreditar la participació a les nostres activitats davant les administracions que aporten recursos per a la seva realització. Totes les formacions, tallers, xerrades o esdeveniments de La Col·lectiva son OBERTS i GRATUÏTS per a totes les persones i cap camp d'aquest formulari serà un factor excloent de la participació.
Veure termes i condicions: https://aracoop.coop/politica-de-privacitat-i-dades
Veure condicions de participació: https://aracoop.coop/condicions-de-participacio-2

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *