Xerrada online Economia, cultura y cooperativisme en temps de Covid-19

El próxim 18/06/2020 a les 17:30 hores La Col·lectiva ha organitzat una xerrada online que es podrà veure al seu canal de Youtube sobre Economia i Cultura Cooperativa amb la participació i reflexions de:

  • Bru Lain Escandell, de la Xarxa per la Renda Bàsica. Doctor en Sociologia per la Universitat de Barcelona (UB) y Máster en Ciencias Polítiques per la Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
  • Jordi Oliveras, com a membre de La Murga i llarga trajectoria al món cultural de Barcelona (substitueix a Rubén Martínez que a causa de assumptes personals ha excusat la seva absència).
  • Tania Bruguera. Artista cubana. Ha participat a esdeveniments artístics internacionals com ara documenta de Kassel y les bienals de Venecia, San Pablo, Shanghái y La Habana, entre altres, així com en museus, galeries y centres d’art, com Tate ModernMuseo de Arte Contemporáneo de Chicago el Museo de Santa Mónica, Centro de Arte Contemporáneo Wifredo Lam de La Habana y New Museum de Nueva York, entre otros.
  • Miquel Zamarripa, músico y productor musical. Membre de l’equip organitzador del Festival Esperanzah: un festival sense ànim de lucre i gestionat des de iniciatives de l’Economia Social i Solidària i que es celebra cada any a El Prat de Llobregat.

La xerrada, que serà dinamitzada per LaFundició, vol plantejar relfexions sobre l’economia i els efectes que l’estat d’alarma del Covid-19 ha accelerat.

Hem viscut confinades i sense sortir de casa dos mesos en què ha semblat  que la vida a l’espai públic quedava paralitzada. L’activitat al carrer, en el treball, s’ha reclòs entre les quatre parets del nostre habitatge (deixant a cadascú a la sort amb les seves condicions residencials) amb l’excepció d’un breu moment d’aplaudiment col·lectiu dirigit a la sanitat pública.

Tancades, moltes treballant de manera telemàtica, d’altres esperant que ingressessin la seva compensació per ERTO, la majoria amb una mà davant i una altra darrere, ha vist com els seus ingressos sofrien una reducció inversament desporpocional a l’increment de les factures de la llar. I la cultura? Al moment més crític de la crisi van proliferar les produccions culturals: visites virtuals a museus, concerts retransmesos en directe, programes de ràdio o lectures online. Una infinitat d’alternatives a les quals accedir des de darrere de la pantalla mentre que simultàniament el sector reclamava unes millors condicions materials de treball.

Avui la manera de relacionar-nos ha canviat i, donat que l’economia ha mostrat la seva fragilitat en sucumbir per 2 mesos de recés, també s’ha vist la possibilitat d’aturar-nos i preguntar-nos: és aquest el model econòmic-laboral que necessitem?

Enfront d’un sistema que produeix treballadores pobres, la reivindicació per una Renda Bàsica Universal i Incondicional ha pres protagonisme com a mesura per no deixar ningú enrere. Quines estratègies es necessiten perquè es pugui aplicar? Passar de viure per a treballar a treballar per a viure i per tant poder replantejar-nos que la creació artística formi part del nostre temps vital i no sols el consum de cultura. En tal cas, suposaria una estocada a la neoliberació del sector art? Canviaria la manera de crear i concebre la cultura? Com seria la palanca de canvi per a passar de la cultura com a producte de consum a la cultura entesa com un bé comú? Quin és el paper de l’economia cooperativa en tot això? 

Si vols seguir la xerrada online Economia i Cultura Cooperativa pots inscriur’t aquí:

La participació en les activitats del programa d'Economia Social (com les que organitza La Col·lectiva) està subjecta a un seguit de condicions que entre altres aspectes recullen el tractament que es farà de les vostres dades segons la nova Llei del RGPT i el permís per utilitzar la vostra imatge per a arxiu i difusió de l'activitat, i mai amb cap ús comercial. Us demanem tota aquesta informació per a acreditar la participació a les nostres activitats davant les administracions que aporten recursos per a la seva realització. Totes les formacions, tallers, xerrades o esdeveniments de La Col·lectiva son OBERTS i GRATUÏTS per a totes les persones i cap camp d'aquest formulari serà un factor excloent de la participació.
Veure termes i condicions: https://aracoop.coop/politica-de-privacitat-i-dades
Veure condicions de participació: https://aracoop.coop/condicions-de-participacio-2

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *