Tres projectes de l’Hospitalet participen del Fons Cooperatiu per l’Emergència Social i Sanitària

Davant la crisi sanitària, social i econòmica, arran de la pandèmia de la Covid-19, diferents organitzacions de l’Economia Social i Solidària catalana han impulsat el Fons Cooperatiu per l’Emergència Social i Sanitària, amb la voluntat d’obrir una primera convocatòria que doni suport econòmic a 25 iniciatives solidàries que aporten solucions directes a l’emergència i requereixen recursos per la seva sostenibilitat.

Entre aquests projectes n’hi ha tres projectes de l’Hospitalet de Llobregat que han rebut aquest suport: Mujeres Pa’lante (entitat agrupada de III edició de La Col·lectiva), la Cooperativa de Consum Keras Buti (agrupada de La Col·lectiva) i Arreglos y Confecciones Kaur (projecte de futura cooperativa, acompanyat des de l’Ateneu Cooperatiu de l’Hospitalet de Llobregat). La coordinació de la implantació del Fons Cooperatiu a la Catalunya Central ha anat a càrrec de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, que també hi col·labora en l’àmbit nacional a través de la Xarxa d’Ateneus Cooperatius (XAC).

Centenars d’iniciatives cooperatives, associatives i comunitàries han readaptat la seva activitat per fer front a l’emergència social i sanitària practicant el suport mutu i la solidaritat: cosint mascaretes i bates, fabricant viseres 3D, produint i distribuint productes agroecològics, tenint cura de les persones o desenvolupant tecnologies lliures per teletreballar.

Els projectes de l’Hospitalet de Llobregat que formen part del projecte, que ara enceta una segona fase amb més de 47.500 euros recaptats a través de la plataforma de micromecentage Goteo, són:

Arreglos y Confecciones Kaur:

Aquesta futura cooperativa de les sòcies Parmjit i Sarbjeet dedicada al tèxtil, la costura i el disseny de roba, va ser de les primeres a reaccionar a l’Hospitalet davant la mancança d’eines de seguretat sanitària com les mascaretes. Especialment, dins de col·lectius d’alta exposició. Així, van traslladar les màquines de cosir i altres estris i vam començar a produir un prototip de mascareta tèxtil que van fer arribar, sota demanda, a centres de persones grans, a tendes d’alimentació dels barris del seu entorn a l’Hospitalet, així com a parades dels mercats municipals.

El suport rebut des de l’Economia Social i Solidària de Catalunya i el seu nexe a l’Hospitalet mitjançant la XES LH i La Col·lectiva ha sigut cabdal per a sumar forces a les responsables d’Arreglos i Confecciones Kaur per a engegar aquesta iniciativa solidària al nostre municipi.

 

Cooperativa de Consum Agroecològic Keras Buti:

La greu situació econòmica a molts indrets i llars de l’Hospitalet ha provocat situacions d’emergència alimentaria. Davant aquest escenari, la Cooperativa Keras Buti, sota el paraigües de la XES LH i juntament amb altres col·lectius i organitzacions de l’Hospitalet s’han organitzat per a donar una resposta urgent. Per això, des de Keras Buti s’han organitzat amb els seus agro-productors per a derivar cap a la xarxa de suport veïnal engegada, els excedents alimentaris; per continuar amb els encàrrecs sota la filosofia de posar les cures al centre, i essent el sosteniment del camp una eina col·lectiva. D’altra banda, les sòcies de Keres Buti han assumit gran part de la logística de la xarxa de suport veïnal de l’Hospitalet, s’ha comprat menjar extra als productors agro-ecològics pels nuclis de convivència en emergència alimentaria i per últim, s’ha decidit comprar planter de llavors pels productors de la cooperativa com a proposta per minvar l’impacte de la crisi al camp, ampliar el nombre de persones a les quals fins ara s’arriba i continuar recolzant el Parc Agrari del Baix Llobregat.

 

Mujeres Pa’lante:

Des de fa anys, aquesta associació i la seva cooperativa (entitat agrupada de La Col·lectiva) treballa acompanyant a dones d’origen migrant als seus processos administratius de regulació, a la cerca de feina i a la formació socio-laboral per aconseguir millores oportunitats de feina. Ara, al context de la pandèmia del Covid-19Mujeres Pa’lante s’ha organitzat en xarxa amb les desenes de participants als seus tallers i associades i formen part de la xarxa de suport veïnal com a un nodo auto-gestionat a la distribució d’alimentació i béns de primera necessitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *