Entitats i veïnes analitzen i proposen solucions pels barris, des de l’Economia Social i Cooperativa a la I  Taula Territorial 2020 de L’Hospitalet de Llobregat

El passat dissabte 1 de febrer 2020, una trentena de representants d’associacions, entitats i veïnes de diferents barris van participar de la trobada sectorial, amb la presència i benvinguda de Cris Plaza, regidor del Districte VI Gornal-Bellvitge de L’Hospitalet de Llobregat. La Col·lectiva, l’Ateneu Cooperatiu de l’Hospitalet, va convocar el passat dissabte 1 de febrer aquesta trobada amb el teixit associatiu i d’Economia Social i Solidària, adreçada a ser un dia d’intercanvi d’informació, generació de xarxa de sinèrgies i treball en la detecció i identificació col·lectiva de les necessitats i oportunitats, a cada territori de la ciutat. Tant la Direcció General de l’Economia Social, Tercer Sector i Cooperatives de la Generalitat de Catalunya, com l’alcaldessa del municipi, Núria Marín, van excusar la seva absència i l’acte va comptar amb la benvinguda institucional de Cris Plaza, regidor del Districte VI Bellvitge-Gornal, qui va destacar la importància de treballar plegades, amb visió de ciutat, des dels barris, impulsant diferents iniciatives.

 

Després d’aquesta benvinguda i parlament institucional, la I Taula Territorial de l’Economia Social i Cooperativa LH 2020, va començar amb la presentació formal del projecte de La Col·lectiva, l’Ateneu Cooperatiu de L’Hospitalet, així com del seu Pla d’Acció 2020, a càrrec del nou equip gestor format per 10 entitats locals agrupades (el document es pot consultar al arxiu adjunt).

 

A partir d’aquest moment, la resta de la jornada va estar marcada per la participació activa de les persones assistents, tant amb una dinàmica sobre què és, per a que és necessita i que voldrien les veïnes que portés a terme un Ateneu Cooperatiu, fins als grups de treballs organitzats des de la XESL’H (Xarxa d’Economia Social i Solidària de l’Hospitalet) amb visió territorial per a la diagnosi de les seves oportunitats o potencialitats, al voltant de la creació de projectes col·lectius i/o cooperatius que generin activitat econòmica amb visió social i solidària a l’Hospitalet de Llobregat.

 

Entre els anàlisis realitzats de forma col·lectiva, van sortir problemàtiques compartides de L’Hospitalet com la manca d’espais verds o connexió amb la natura, així com la urgència per millorar les condicions materials de les veïnes en matèries com la laboral o l’habitatge. Després de la posada en comú de les aportacions de cada grup territorial, van sortir propostes de projectes viables i necessàries per a la ciutat, com ara una cooperativa d’oficis i petites obres, espais d’oci alternatiu des de fórmules cooperatives, una cooperativa de treballadores del sector de les cures i la neteja, juntament amb una cooperativa de persones amb necessitats de cura… entre d’altres projectes vinculats a l’ecologia, l’economia circular i la visió feminista de l’economia.

 

A les 13 hores, el grup de la Taula Territorial es va traslladar des de la biblioteca de Bellvitge fins al Casal de la Gent Gran, ubicat molt a prop, per a conèixer de primera mà alguns dels primers projectes sota el paraigües del programa CultiuCOOP impulsat des de La Col·lectiva. En aquest cas, el primer va ser precisament la gestió de la cafeteria d’aquest casal, a càrrec de la cooperativa agrupada a La Col·lectiva, Mujeres Pa’lante, dins un projecte singular d’inserció laboral i aposta per la cuina de proximitat i agroecològica.

A banda de la presentació d’aquest projecte, també van fer la seva exposició d’objectius i reptes un parell d’iniciatives més de CultiuCOOP ubicats al barri de Bellvitge / Gornal, com ara la Tapisseria JD, creada fa uns mesos i amb la qual, els seus impulsors volen recuperar els sabers artesans tradicionals de la comunitat gitana del Gornal per posar-los al servei d’aquest nou projecte de activitat econòmica generada des d’una empresa cooperativa. Igualment, LH en bici, va presentar la seva iniciativa i nou horitzó pel 2020 amb propostes entre les mans, com ara poder engegar a L’Hospitalet de Llobregat programes com Bicis Sense Edat o l’activitat del seu taller on recuperar bicicletes per donar-les una nova vida.

La Taula Territorial es va tancar amb un dinar popular al Casal de la Gent Gran de Bellvitge, on es va compartir taula i conversa, al voltant de les ganes de transformar la ciutat de l’Hospitalet de Llobregat, des dels valors socials i cooperatius.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *