Xerrada al Parc Agrari (Can Comas) – Com fer una cooperativa

 

Aquest dilluns hem anat al Parc Agrari amb la gent de Calidoscoop, SCCL per a compartir les eines necessariès per crear una cooperativa.

Hem arribat a Ca Mengis, ja en el Parc Agrari, i sortir i respirar aire pur ha estat el primer regal de la jornada. Després de preparar-ho tot a la sala de reunions, els pageses han anat apareixent per acabar sent un petit grup en què compartir els dubtes i opinions.

Era presumible que davant els grans supermercats, el treball i esforços d’aquests petits camperols quedi relegat a l’hora d’obtenir una remuneració justa pel que fa al temps dedicat al camp. De fet, el sistema econòmic assumeix aquella especificitat on veu benefici, i per això, els petits productors que van apostar per cuidar la terra i oferir productes sense pesticides-agroecológicos ara han d’enfrontar-se al fet que grans plataformes com Mercabarna, creguin de l'”eco” una moda (obviant tota la part de distribució equitativa dels guanys o condicions laborals dels treballadors).

 

La trobada d’avui pretenia donar eines sobre la base d’unes necessitats reals, i algunes de les que s’han detectat han estat:
– Necessitat d’una distribució externa, que no hagi de ser el mateix productor el que reparteix els seus aliments.
– Necessitat de mà d’obra davant gran quantitat de treball.
– Necessitat de polítiques que animin i facilitin a joves a unir-se al sector de l’agricultura.
– Necessitat de terres que es lloguin a productors joves. Queden sempre en les mateixes poques famílies.
– Necessitat d’eines de gestió, amb un programa software que faciliti la tramitació de factures.
– Necessitat d’acompanyament i formació en iniciar-se en el treball del camp.

 

 

Aquets productors/es agraris que no solament volíen una nòmina digna a final de mes, sinó repercutir socialment amb la seva activitat. Com la Laila ha dit: “tothom tenim dret a menjar sa”, o el Olivier, qui es preocupa d’oferir unes verdures a un preu considerable i tenir una relació directa amb el consumidor final. El cooperativisme pot ser la forma de colectivitzar les solucions per a cadascun, fer-se més forts i no només donar millor resposta a les comandes sinó ampliar els serveis i arribar a més persones.

Cooperatives de serveis, de treballadors, mixtes,… diferents opcions que ara ells hauran de valorar i des de la Col·lectiva, seguir acompanyant en el seu recorregut.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *