Jornada: Cultura, cooperativisme i patrimoni

 

El passat dissabte 12 de maig La Col·lectiva vam convocar un espai de debat per pensar les relacions entre cultura, cooperativisme, economia social, memòria i patrimoni.

Per pensar i debatre aquestes alternatives ens vam acompanyar el Manuel Domínguez, historiador i membre del CELH, l’Agus Giralt, historiador i coordinador de la Lleialtat Santsenca, l’Ivan Miró, investigador social i cooperativista de La Ciutat Invisible i l’Inma Moraleda, assessora de l’Alcaldia per al Desenvolupament Transversal de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.

I és que el passat de L’Hospitalet està fortament marcat per la indústria i els moviments obrers; el cooperativisme també forma part d’aquest passat, de fet des de 1874, data en què es va constituir la primera cooperativa de consum.

 

Després van aparèixer la cooperativa del Respecte Mutu (1910) o L’Avenç (1930), i és que els treballadors es van haver d’organitzar per promoure alternatives a un sistema econòmic en què pocs tenien molt gràcies a que molts guanyaven poc. Després del franquisme i la desmemoria democràtica, part d’aquesta història es va obviar, invisibilitzando així tot un procés d’autoorganització de les classes populars que va aconseguir promoure alternatives reals al sistema econòmic-social del seu temps.

No obstant això, encara queda part d’aquest llegat als carrers d’Hospitalet i en la memòria dels seus ciutadans. D’aquí la importància de convocar un taller en què realitzar un exercici de posar sobre mapa patrimoni industrial i simbòlic, records i sabers, que estan en perill de perdre’s i que han de repensar-se com a espais de possibilitat per a la vida del barri.

 

Les veïnes d’Hospitalet van participar del debat amb aportacions que feien aterrar la història en el present de la ciutat. I tota aquesta xerrada es va trasladar al temps de descans, moment en què vam poder degustar el deliciós pica-pica de Mujeres Pa’lante, associació de dones migrades en vies de convertir-se en cooperativa per la seva autoocupació.

 

        

 

Després d’aquest temps, ens vam posar a la feina de fer un mapatge col·lectiu del patrimoni industrial de la ciutat i debatre sobre les tensions i oportunitats que s’articulen al seu entorn.

Com la sessió se’ns va quedar curta, ens anem a emplaçar per portar informació o fotos de cooperatives/patrimoni de la ciutat els dimarts, de 16:00 a 20:00h al CELH. Així que si no vas poder venir, t’esperem cada dimarts per portar al present els records d’un passat cooperatiu i solidari.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *