D’on ve la col·lectiva?

La Col·lectiva – Ateneu Cooperatiu de L’Hospitalet neix per ser un espai de trobada, coordinació, aprenentatge, innovació i assessorament per al foment a l’Hospitalet de l’economia social, la creació d’empreses cooperatives i la generació d’ocupació més estable, arrelada i compromesa amb el territori.

Per a això és que hem traçat diferents eixos d’acció: memòria i cultura cooperativa, economia feminista, i consum responsable i finances ètiques. Però no només en activitats volem posar en pràctica el contingut dels eixos, sinó que decidim donar el primer pas de fundació de la Col·lectiva recuperant i donant visibilitat a aquesta memòria cooperativa que va marcar la història d’Hospitalet.

 

La Col·lectiva és el nom que va prendre l’agrupació de camperols i propietaris després de la col·lectivització agrícola cenetista de les terres entre 1936 i 1938. Es van decidir uns estatuts i un consell administratiu que convocava a l’òrgan sobirà de la Col·le·lectiva: l’assemblea. Així, s’incidia en una voluntat de transformació social que passés per no posar al centre el benefici econòmic, sinó un repartiment més equitatiu dels béns. De tal forma, aquesta agrupació subministrava aliments al mercat de Barcelona i ampliava a altres destinacions com Anglaterra, Bèlgica i Suïssa (centrats en carxofes, enciam i monguetes).

 

Dones espanotxant a l’era de l’Adela Olivares durant la guerra

La pèrdua de pes polític de la CNT va comportar l’inici de tota una legislació que afavoria la volta a la privatització de la terra. Finalment, l’interès per enriquir-se a partir de l’especulació d’aliments en ple context de guerra, va marcar la fi de L’Agrícola Col·lectiva.

Recuperem part d’aquesta significant aposta per posar en pràctica altres formes d’organització, no perfectes però sí molt més properes a reflexions que actualment el sector cooperativista porta a la pràctica. La Col·lectiva s’engega per recuperar de l’oblit aquesta i moltes més formes de fer que van beneficiar a la comunitat d’Hospitalet.

 

Mès Info:

Agricola_colectiva(1)

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *